Pataki Kerámia - Sárospatak

látnivalók Sárospatakon

Pataki Kerámia - Sárospatak

align=left A Pataki Kerámia Magyarország észak-keleti részén, Sárospatakon működik, 250 km-re Budapesttől. A város a határában fellelhető kerámiaipari nyersanyagoknak köszönhetően több évszázad óta az egyik legjelentősebb fazekas központ.

1926-ban alakult a kerámiagyár, Ullrich Károly és Társai Kerámia Különlegességek Gyára. Az alapítók a város értelmiségeiből kerültek ki, tanárok, ügyvédek voltak, akik a zsolnai és herendi tapasztalatok alapján kezdték el a termelést részvénytársasági formában. A gyár a vasút mellett, az állomással szemben - ahol ma is működik Pataki Kerámia néven - kezdte meg az építkezést, majd a működést.

align=right Gyártmányai közszükségleti cikkek voltak, és termékeivel már az1926-os lipcsei vásáron is megjelent, sikereit a megrendelői között szereplő hamburgi és londoni cégek is bizonyítják.

1945-ben kezdte meg működését a kályhacsempegyár, melynek vezetője Vida László volt, aki saját maga tervezett gépeivel gyártotta a csempéket. A gyárat 1952-ben államosították, műszaki vezetője Vida László maradt. A gyár 1956-tól fazekasárut is gyárt.

A népi kerámia motívumkincseit és formavilágát a népművészet mestere Szkircsák Bertalanné és gyermekei Ilona, Ferenc és Endre honosították meg a nagyüzemi termelés keretei között. 1983-tól kezdődik el az étkezési kerámiák és sütőedények gyártása. Ezt két újabb technológiai eljárás segíti, az öntés és préselés.

align=left A termékek kézműves módszerekkel készülnek, a kézi festéssel készülő dekorok az akvarellfestészetet idézik. A gyártási eljárás és a felhasznált anyagok lehetővé teszik felhasználásukat az étkezési kultúra valamennyi területén. Alkalmazhatók mikrohullámú, illetve bármilyen típusú hagyományos sütőben, az ételeket bennük tálalva a terített asztal díszeivé válnak és mosogatógépben tisztíthatók. .

Cím:
Sárospatak, Nagy Lajos u. 8.
Tel: 47/312-633
Település ismertető
  • Sárospatak

    Sárospatak észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól közel 70 kilométerre északkele...

Szállások Sárospatakon



és környékén